duminică, 9 mai 2010

Monumentul Gheorghe C. Cantacuzino


Gheorghe C. Cantacuzino-Rafoveanu (1845-1898), fruntas liberal si director al ziarului “Vointa Nationala”, fost ministru de Finante, murea la 9 decembrie 1898, dar un monument omagial nu i se putea ridica decat dupa aparitia statuii “Bratianu” (monument amplasat in “Piata I.C. Bratianu” din Bucuresti, distrus in 1948 si topit la Uzinele “Republica”, foste Malaxa) si, evident, se cuvenea sa fie mai putin impozant.

Este verosimil sa presupunem ca Dubois a primit aceasta comanda impreuna cu cea pentru “Gheorghe Pallade” (1904, Barlad), la Bucuresti, in mai-iunie 1903, imediat dupa confirmarea oficala a reusitei privind monumentul “Bratianu”. Faptul ca cele doua comenzi – “Pallade” si “Cantacuzino” – s-au desfasurat in paralel este dovedit de inaugurarile foarte apropiate una de alta, artsitul fiind prezent in ambele cazuri.

Este posibil ca fondurile pentru bustul “Cantacuzino” sa fi fost initial cuprinse, incepand de prin 1899/1900, in sumele statuii “Bratianu”.

Figura feminina in bronz reprezinta “Presa”, alegorie ce surprinde prin investirea unei tipologii formale traditionale, cu semnificatiile unei institutii moderne. Personajul tine in mana dreapta un condei (disparut in prezent), iar cu stanga prezinta cartea deschisa a istoriei recente a Romaniei, pe file fiind inscrise nume de pasoptisti deveniti membri ai Partidului Liberal. Li se adauga numele G.C. Cantacuzino. Alegoria nu mai semnifica direct o virtute a personajului, ci trimite la infaptuirile liberalului patriot: fondarea si orientarea ziarului “Vointa Nationala”.

Instalat in fosta Piata a Icoanei devenita cu acel prilej Piata Gheorghe Cantacuzino, monumetul va fi deplasat la intrarea in Gradina Publica, in 1930. Paradoxul supravietuirii in perioada comunista, a acestui bust omagiind un fruntas liberal, isi gasete desigur explicatia, in numele pasoptistilor, inscrise pe monument.






1 comentarii:

ana@.fotografnunti.org spunea...

Buna!!!
Foarte bune sunt articolele tale,felicitari,contine informatii foarte interesante apartinand istoriei noastre,good work!!!

Trimiteți un comentariu

 
toateBlogurile.ro